Hva er Color Rendering Index (CRI)

Hva er fargegjengivelsesindeks (CRI)-01 (2)

Hva er Color Rendering Index (CRI) og hvorfor er det viktig med LED-belysning?

Kan du ikke se forskjell på de svarte og marinefargede sokkene i walk-in-garderobeskapet ditt under de gamle lysrørene dine?Kan være at den aktuelle lyskilden har et veldig lavt CRI-nivå.Color Rendering Index (CRI) er et mål på hvordan naturlige farger gjengis under en kunstig hvit lyskilde sammenlignet med sollys.Indeksen er målt fra 0-100, med en perfekt 100 som indikerer at fargene på objekter under lyskilden ser ut som de ville gjort under naturlig sollys.CRI-er under 80 anses generelt som "dårlige", mens områder over 90 anses som "gode".

Høy CRI LED-belysning gjengir vakre, levende toner over hele fargespekteret.CRI er imidlertid bare én måling for lyskvalitet.For virkelig å forstå en lyskildes evne til å gjengi fargene du ønsker, er det dypere tester som vi gjør og våre lysforskere anbefaler.Vi vil detaljere det videre her.

Hvilke CRI-områder skal brukes

Ved kjøp og installasjon av hvite LED-lys anbefaler vi en CRI på over 90, men sier også i noen prosjekter kan minimum 85 være akseptabelt.Nedenfor er en kort forklaring av CRI-områdene:

CRI 95 - 100 → Fenomenal fargegjengivelse.Farger vises som de skal, subtile toner dukker opp og er aksent, hudtoner ser vakre ut, kunst kommer til live, tilbakeslag og maling viser sine sanne farger.

Brukes mye i Hollywood-produksjonssett, eksklusive butikker, trykkerier og malerbutikker, designhoteller, kunstgallerier og i boligapplikasjoner der naturlige farger trenger å skinne sterkt.

CRI 90 - 95 → Flott fargegjengivelse!Nesten alle farger "popper" og er lett å skille.Merkbart flott belysning starter ved en CRI på 90. Din nyinstallerte blågrønne skjerm på kjøkkenet ditt vil se vakkert, levende og fullt mettet ut.Besøkende begynner å komplimentere benkene, malingen og detaljene på kjøkkenet ditt, men lite gjør de at belysningen er mest ansvarlig for at det ser så fantastisk ut.

CRI 80 - 90 →God fargegjengivelse, hvor de fleste farger er godt gjengitt.Akseptabelt for de fleste kommersielle bruksområder.Det kan hende du ikke ser varer så fullt mettede som du ønsker.

CRI Under 80 →Belysning med en CRI under 80 vil anses å ha dårlig fargegjengivelse.Under dette lyset kan gjenstander og farger se demettede, triste og til tider uidentifiserbare ut (som å ikke kunne se forskjellen mellom svarte og marinefargede sokker).Det ville være vanskelig å skille mellom lignende farger.

Hva er fargegjengivelsesindeks (CRI)-01 (1)

God fargegjengivelse er nøkkelen for fotografering, butikkutstillinger, dagligvarebutikkbelysning, kunstutstillinger og gallerier, bare for å nevne noen.Her vil en lyskilde med en CRI over 90 sørge for at farger ser ut akkurat som de skal, nøyaktig gjengitt og fremstår skarpere og klarere.Høy CRI-belysning er like verdifull i boligapplikasjoner, siden den kan forvandle et rom ved å fremheve designdetaljer og skape en komfortabel, naturlig helhetlig følelse.Finishene vil ha mer dybde og glans.

Testing for CRI

Testing for CRI krever spesialmaskineri designet spesielt for dette formålet.Under denne testen blir lysspekteret til en lampe analysert i åtte forskjellige farger (eller "R-verdier"), kalt R1 til R8.

Det er 15 målinger som kan sees nedenfor, men CRI-målingen bruker kun de 8 første. Lampen får en poengsum fra 0-100 for hver farge, basert på hvor naturlig fargen er gjengitt i forhold til hvordan fargen ser ut under en "perfekt" eller "referanse" lyskilde som sollys ved samme fargetemperatur.Du kan se fra eksemplene nedenfor, selv om det andre bildet har en CRI på 81, er det forferdelig til å gjengi fargen rød (R9).

Hva er fargegjengivelsesindeks (CRI)-01 (5)
Hva er fargegjengivelsesindeks (CRI)-01 (4)

Belysningsprodusenter viser nå CRI-rangeringer på produktene sine, og statlige initiativer som Californias Title 24 sikrer installasjon av effektiv, høy CRI-belysning.

Husk imidlertid at CRI ikke er den frittstående metoden for måling av lyskvalitet;Lighting Research Institute-rapporten anbefaler også kombinert bruk av TM-30-20 Gamut Area Index.

CRI har blitt brukt som måling siden 1937. Noen mener at CRI-målingen er mangelfull og utdatert, da det er bedre måter å nå måle kvaliteten på gjengivelse fra en lyskilde.Disse ekstra målingene er Color Quality Scale (CQS), IES TM-30-20 inkludert Gamut Index, Fidelity Index, Color Vector.

CRI – Fargegjengivelsesindeks –Hvor nært det observerte lyset kan gjengi farger som solen, ved å bruke 8 fargeprøver.

Fidelity Index (TM-30) –Hvor nært det observerte lyset kan gjengi farger som solen, ved å bruke 99 fargeprøver.

Gamutindeks (TM-30) – Hvor mettede eller umettede farger er (aka hvor intense fargene er).

Fargevektorgrafikk (TM-30) – Hvilke farger er mettet/desurated og om det er en nyanseforskyvning i noen av de 16 fargeskuffene.

CQS -Fargekvalitetsskala – Et alternativ til de umettede CRI-målefargene.Det er 15 svært mettede farger som brukes til å sammenligne kromatisk diskriminering, menneskelig preferanse og fargegjengivelse.

Hvilket LED-lys er best for prosjektet ditt?

Vi har designet alle våre hvite LED-strips for å ha en høy CRI over 90 med bare ett unntak (for industriell bruk), noe som betyr at de gjør en utmerket jobb med å gjengi fargene på gjenstandene og rommene du lyser opp.

På toppen av tingene har vi laget en av de høyeste CRI LED stripelysene for de som har veldig spesifikke standarder eller for fotografering, TV, tekstilarbeid.UltraBright™ Render-serien har nesten perfekte R-verdier, inkludert en høy R9-score.Du kan finne alle våre fotometriske rapporter her hvor du kan se CRI-verdiene for alle stripene våre.

Våre LED stripelys og lysstaver kommer i mange varianter av lysstyrker, fargetemperaturer og lengder.Felles for dem er ekstremt høy CRI (og CQS, TLCI, TM-30-20).På hver produktside finner du fotometriske rapporter som viser alle disse målingene.

Sammenligning av High CRI LED Strip Lights

Nedenfor vil du se en sammenligning mellom lysstyrkene (lumen per fot) for hvert produkt.Vi er alltid tilgjengelige for å hjelpe deg med å velge riktig produkt også.

Hva er fargegjengivelsesindeks (CRI)-01 (3)

Innleggstid: Aug-07-2023